De flesta företag känner till fördelarna med kognitiv mångfald i ett team. Medarbetare med olika utbildning, kön och kultur bidrar med nya synsätt och idéer som främjar kreativitet, bygger förtroende och i slutändan leder till högre produktivitet.
Samma sak gäller för personer med neurodiversitet. Personer med autism, dyslexi och andra tillstånd kan tillföra intensiv expertis inom lateralt tänkande och visuell bearbetning samt tillföra en kreativ fördel till affärslösningar.
Brainstorming
Brainstorming är en kreativ gruppteknik som innebär att man delar med sig av och registrerar idéer på ett fritt sätt. Det är viktigt att skapa en miljö där alla deltagare känner sig bekväma med att dela med sig av sina tankar, oavsett hur konstiga eller ”udda” de kan verka. Detta kan åstadkommas genom att se till att alla behandlas lika och att ingen idé stämplas som ”dålig”.
Ett annat sätt att uppmuntra mångfald är att erbjuda en mängd olika platser för brainstorming. Det kan vara lätt för ett team att börja få slut på idéer när de brainstormar på samma plats varje gång. Ett miljöombyte kan ge ny inspiration genom att ge ett nytt perspektiv.
Det är också bra att ha en moderator för brainstormingen för att se till att deltagarna inte pratar i mun på varandra eller argumenterar med varandra. Moderatorn bör också se till att alla idéer registreras, även om de verkar vara ”dåliga” eller inte kommer att fungera. Detta gör det möjligt för deltagarna att vara kreativa, och kan leda till några bra lösningar.
Övningar i problemlösning
Intressant nog har personer med autism ofta avancerade förmågor att tänka kreativt och bearbeta information på ett visuellt sätt. De är ofta också duktiga på att se mönster och hitta lösningar som andra kanske missar. Detta unika tänkande kan vara en verklig tillgång för ett företag.
Förutom de positiva effekterna på medarbetarnas mentala hälsa och lycka, får företag som söker neurodivergenta medarbetare lägre felprocent, högre produktivitet och en konkurrensfördel. SAP och HPE har till exempel funnit att autistiska personer är mycket bättre på att identifiera tekniska brister i produkter och programvara (en SAP-kundsupportanalytiker löste ett problem som kostade 40 miljoner dollar i årliga förluster).
Ett centralt mål för neurodiversitetsrörelsen är att avstigmatisera olika hjärnfunktioner och erbjuda ett ramverk för att hylla variationer. I skolan kan detta perspektiv hjälpa barn med funktionsnedsättningar att lära sig att ta ställning för sig själva. I en övning som syftar till att identifiera de bästa förhandlarna kan man till exempel dela in eleverna i lag och ge dem ett antal olika pussel som har blandats ihop.
Visualisering
Personer med autism och andra neurologiska avvikelser tänker, lär och interagerar med världen på unika sätt. Dessa skillnader kan skapa utmaningar men också erbjuda nya insikter och perspektiv. De kan leda till kreativa lösningar som gynnar alla.
En viktig aspekt av neurodivergens är att den inte är statisk, utan kan variera i intensitet från dag till dag, vecka eller månad. Detta beror på att en individs neurodivergens påverkas av både interna och externa faktorer, till exempel hur de mår eller hur deras miljö är strukturerad.
Neurodiversitetsrörelsen omfamnar detta koncept och avvisar synen att neurologiska tillstånd som autism, ADHD eller ADD är funktionsnedsättningar. Istället är de bara variationer i hur hjärnan fungerar, förklarar Harvard Health. Rörelsen förespråkar också miljöer som är inkluderande för personer med neurodivergens och andra variationer i tänkande, lärande och interaktion med världen. Detta inkluderar skolor, arbetsplatser och sociala grupper som är öppna för människor som tänker, lär sig och interagerar på olika sätt.
Att tänka utanför boxen
Neurodivergenta personer är ofta bra på att känna igen mönster, vilket hjälper dem att utveckla idéer som andra kanske missar. Personer med autism, till exempel, har en stark känsla för mönsterigenkänning som kan leda till innovativt tänkande och kreativa lösningar. Personer med ADHD har ofta hyperfokus, vilket också kan hjälpa dem att lösa problem snabbare än sina neurotypiska motsvarigheter.
Att ha rätt inställning kan också hjälpa dig att tänka utanför boxen. Avfärda inte en idé, oavsett hur långt ifrån det förväntade eller logiska den är. Låt alla tänkbara områden komma upp på bordet – geografi, religion, ekonomi, kubistiska målningar och arkeologi. Det är dessa områden som kan inspirera till en ny lösning på ett gammalt problem eller skapa en helt unik idé för ditt företag.
Många företag omfamnar begreppet neurodiversitet och inser att människor med olika hjärntyper har unika färdigheter och erfarenheter. Genom att anpassa era rekryteringsprocesser så att de blir mer neuroinkluderande kan ni utnyttja denna kreativitet och drivkraft för att öka produktiviteten, kundengagemanget och förtroendet.